Hacettepe Üniversitesi :: Akademik Birimler :: Sosyal Hizmet Bölümü :: English
Tarihçe

Merkezi İsviçre’de bulunan USÇF (Uluslararası Sosyal Çalışmacılar Federasyonu) (IFSW - International Federation of Social Worker) ve Avrupa’daki sosyal çalışma örgütleri birlikte ilk kez 1996 yılı Kasım ayının ikinci Salı günü birlikte Dünya Sosyal Çalışma Gününü kutlanmıştır. Bu ilk günün seçilmiş konusu “Sosyal Çalışma ve Dışlanma (Social Work and Exclusion)” olmuştur.

2006 yılında alınan kararla 2007 yılından başlayarak ve sonrasında Sosyal Çalışma Günü Mart ayının 3. Salı günü olarak belirlenmiş ve dünya çapında kutlanmaya başlanmıştır. O günden beri her yılın Mart ayının üçüncü Salı günü Dünya Sosyal Hizmet Günü olarak kabul edilmektedir.

Bu günün, yapılan etkinliklerin yoğunluğuna göre, içinde bulunduğu haftanın Dünya Sosyal Çalışma Haftası (World Social Work Week) ve ayın da Dünya Sosyal Çalışma Ayı (World Social Work Month) olarak değerlendirildiği de olmaktadır. Amaç sosyal çalışma düşüncesi, disiplini ve uygulamalarına dikkat çekmek, özellikle güncel sorun alanlarında farkındalık yaratmak, mesleki mücadele azmini geliştirmektir. Sosyal çalışma disiplinini ve mesleğini ve uygulamalarını tanıtmak, yaymak, benimsetmek ve sorunlarına toplumsal dikkati çekmektir.

Bu gün ayrıca yoksul, yaşlı, çocuk ve engellilere hizmet vermeye çalışan tüm emekçilerin de günü, yani sosyal hizmet alanlarında çalışan emekçilerin de günü olarak değerlendirilmekte ve onların da güncel hakları ve sorunları üzerine algı yaratılması için bir gün, bir hafta ya da bir ay süren etkinlikler yapılmaktadır. DSÇG, uluslararası boyutta çeşitli sosyal hizmet alanlarında emek veren sosyal hizmet emekçilerinin sıkıntılarının da dile getirilme günü olarak benimsenmiştir.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Beytepe Kampüsü, Ankara